Vieraana enkeleitä
Teksti ja kuvat: Eero Ketola
Vatikaanin Pietarin kirkko on täynnä historiaa, taideaarteita ja matkailijoita. Käydessäni kirkossa ei ollut turistiaika. Paikalla oli "vain" 30 000 ihmistä. Suurikokoiset patsaat kiinnittävät mielenkiinnon. Kuuluisien taitelijoiden kuten Michelangelon, Carlo Madernon, Raffaello Santin ja monien muiden teokset ovat loisteliaita. Ulkona, Pyhän Pietarin aukiolla tuhannet ihmiset jonottavat sisälle kirkkoon. Toiselta puolelta aukiota kirkosta poistuu suuria ihmisryhmiä. Oppailla on pitkän sauvan päässä matkailijaryhmien kotimaiden pienoislippu. Lippua seuraamalla ei eksy väentungoksessa.
Kirkon sisältä ulos tullessa huomio kiintyy suurikokoiseen veistokseen. Vatikaanin aukion veistos on kuin täydellinen vastakohta Pietarinkirkon sisällä olevasta loistosta. Patsas pystytettiin paikalleen syyskuussa 2019, Maailman siirtolaisten ja pakolaisten päivänä. Aukiolle oli edellisen kerran saatu lupa patsaan pystyttämiselle lähes 400 vuotta aikaisemmin.
Lähes seitsemän metrin mittaisen ja 3,5 tonnia painavan "veneen kyytiin" on kuvattu 140 siirtolaista ja pakolaista. Pakolaisten keskuudesta löytyy Jeesus lapsi Marian ja Josefin kanssa matkalla pakolaiseksi Egyptiin. Patsaassa on kuvattu juutalaisia pakenemassa Natsi-Saksasta, nuori irlantilaispoika pakenemassa nälänhätää, puolalaisia pakenemassa kommunistihallinnolta ja syyrialaisia pakenemassa sisällissotaa. Kaikki veistokset ovat oikeassa mittasuhteessa.
Osa pakolaisista katsoo surullisena taaksepäin, osa katsoo luottavaisesti kohti uutta tulevaisuutta. Huomio kiintyy pelästyneeseen lapseen ja hänen sylissään olevaan koiranpentuun. Koiran pronssinen nenä on kulunut. Kaikki haluavat koskettaa nenää. Vieressä on toinen lapsi, joka painaa pehmoleluaan rintaansa vasten.

Patsaan veistäjä, kanadalainen Timothy Schmalz kertoo, että pronssinen patsas on "visuaalinen rukous". Hän sai inspiraation heprealaiskirjeen luvun 13 toisesta jakeesta. "Älkää unohtako vieraanvaraisuutta; sillä sitä osoittamalla muutamat ovat tietämättään saaneet pitää enkeleitä vierainaan". Englantilaisessa King James käännöksessä käytetään sanaa "angels unawares". "Be not forgetful to entertain strangers: for thereby some have entertained angels unawares"
Schmalz lainaa myös Martin Luther Kingin sanontaa: " Olemme saattaneet kaikki tulla erilaisilla laivoilla, mutta nyt olemme samassa veneessä".
Henkilöiden yläpuolella levittäytyvät suojelevan enkelin siivet.
Schmalz huomauttaa, että pakolainen on salattu enkeli keskuudessamme. Ne muistuttavat enkelien läsnäolosta jokapäiväisessä elämässä. Enkelit ovat läsnä tuntemattomina ihmisten arjessa.
Vuoden 2023 loppuun mennessä maailmassa oli 117,3 miljoonaa kotiseudultaan pakenemaan joutunutta. Heistä 43,3 miljoonaa on pakolaisia, 68,3 miljoonaa kotimaansa sisällä siirtymään joutuneita ja 6,9 miljoonaa turvapaikanhakijaa.