Kristus on ylösnoussut
Teksti ja kuva: Eero Ketola
Asuin Tellervon kanssa Pohjois-Makedoniassa, Ohridissa kuusi vuotta. Kaupungissa väestön suurin juhlapäivä on pääsiäinen. Silloin kirkot ovat täynnä kaupunkilaisia riippumatta heidän uskonnostaan. Kaupungissa ja lähialueella on 365 ortodoksikirkkoa. Lähellä asuntoamme on useita, suuria ortodoksikirkkoja. Usein pääsiäisenä vieraaksemme tulleet suomalaiset ovat halunneet mennä pääsiäisen jumalanpalvelukseen. Muistan pääsiäisen, jolloin menimme vieraiden kanssa lähellä olevaan kirkkoon. Kirkko oli tupaten täynnä. Meidät ohjattiin parvekkeelle. Se oli niin kansoitettu, että olisi pysynyt pystyssä vain olemalla paikallaan. Tilaisuus kestää kauan. Loppupuolella pappi nostaa edessä suuren kynttilän. Ihmiset menevät omien tuohusten kanssa ottamaan tulen suuresta kynttilästä. Sitten he siirtyvät vielä seuraamaan tilaisuutta. Suomi vieraan takki alkoi palaa koska takana olevan tytön kynttilä osui takin liepeeseen. Onneksi läpyttämällä vaatetta tuli sammui. Kirkon ulkopuolella ihmiset vaihtavat punaiseksi maalattuja kananmunia. Tavan mukaan ystävät tai sukulaiset lyövät keskenään kananmunan toista vastaan, niin että munaan tulee särö. Kananmuna on kristillisessä perinteessä elämän ja ylösnousemuksen symboli. Munan kuori kuvastaa Jeesuksen hautaa. Punaiseksi värjättyjä kananmunia tuodaan myös pääsiäisen pyhinä naapureille. Meillä oli useina pääsiäisenä pöydällä iso kori naapurien tuomia, punaiseksi värjättyjä kananmunia. Ortodoksikristityille pääsiäinen on kaikkia juhlia suurempi, juhlien juhla.
Vanhassa testamentissa kerrotaan, kuinka pääsiäinen muodostui juutalaisille niisankuun 14. päivänä vietettäväksi, Egyptistä vapautumisen muistojuhlaksi. Karitsan veren sively oven molempiin pihtipieliin ja oven kamanaan muistutti siitä, miten veri oli suojellut Israelin esikoiset kuolemalta Egyptissä. Pääsiäiseen liittyi myös seitsenpäiväinen happamattoman leivän juhla. Juhlan aikana muisteltiin kiireisestä lähdöstä Egyptistä. Kuningas Joosian aikana Jerusalem määrättiin ainoaksi uhripaikaksi, minkä vuoksi pääsiäislammasta voitiin syödä vain siellä. Siksi pääsiäisjuhlasta muodostui pyhiinvaellus Jerusalemiin.
Jeesuksen viimeinen ateria opetuslasten kanssa ennen kärsimystä ja kuolemaa oli pääsiäisateria. Aterialla ollessaan Jeesus asetti ehtoollisen ja antoi pääsiäiselle uuden merkityksen. Apostoli Paavali vertasi Jeesusta pääsiäislampaaseen. Pääsiäisjuhla merkitsee kristitylle vapautusta synnin ja kuoleman vallasta. Israelilaisille ensimmäinen pääsiäisjuhla merkitsi vapautusta Egyptin sorrosta.
Pääsiäissunnuntain viesti, hyvä uutinen on Jeesuksen ylösnousemus
"Herra on totisesti noussut ylös ja on ilmestynyt Simonille" sanoivat Emmauksen kylän opetuslapset Jerusalemiin pääsiäissunnuntai iltana kokoontuneille, 10 opetuslapselle.
Kristus on ylösnoussut!
Hauta on tyhjä!
Hän on ilmestynyt omilleen!
Jeesuksen ylösnousemus on kristillisen uskon peruskivi. Ylösnousemus antaa uskovalle tulevaisuuden ja toivon!
1 Korinttolaiskirje 15:19. "Jos olemme asettaneet toivomme Kristukseen ainoastaan tämän elämän ajaksi, niin olemme kaikkia muita ihmisiä surkuteltavammat. Mutta nytpä Kristus on noussut kuolleista, esikoisena kuoloon nukkuneista"
Nytpä Kristus on noussut kuolleista
Pääsisäisaamuna kaikilla oli kiire. Naiset juoksivat, Pietari ja Johannes juoksivat. Haudan vartijat juoksivat kahteen suuntaan.
Jeesusta seuranneilla naisilla oli ongelmia. Kuka vierittää kiven pois haudan suulta? Mitä vartiosotilaat tekevät? Pontius Pilatuksen sinetti on haudan suulla?
Opetuslapsilla oli ongelmia. Heillä ei ollut toivoa. Ei tulevaisuutta. Mieli maassa. Jeesus on kuollut. Hän on Josef Arimatilaisen itselleen hakkauttamassa, uudessa kalliohaudassa. Joosef ja Nikodemus olivat ottaneet Jeesuksen ruumiin ja käärineet sen hyväntuoksuisten yrttien kanssa käärinliinoihin. Mirhan ja aloen seosta oli yhteensä 32 kiloa. Naiset halusivat vielä itse viedä hyväntuoksuisia yrttejä. Heillä oli perjantaina runsaat kaksi tuntia aikaa valmistaa yrtit. Juutalaisten sapatti alkoi perjantai-iltana klo 18 ja silloin kaikki työ päättyi.
Kaikki neljä evankeliumin kirjoittajaa kirjoittivat ylösnousemuksesta. Jeesuksen ylösnousemuksen hetkestä ei ole silminnäkijöitä. Maria Magdaleena saapui ensiksi haudalle naisten kanssa. Kivi oli jo silloin vieritetty pois haudan suulta. Hauta oli tyhjä. Sotilaat olivat kauhuissaan. Enkeli oli vierittänyt kiven pois haudan suulta. Haudan edessä oli usein kallioon hakattu ura. Kivi oli usein pyöreä, laattamainen, kiekko, laikka. Kuin suuri myllynkivi.
Enkeli vieritti kiven pois. Kivi kapsahti lappeelleen, kumoon. Enkeli istui kivelle. Toinen enkeli istui sisällä haudassa. Vartijat makasivat maassa. Enkeli sanoi naisille: " Älkää te pelätkö. Hän on noussut ylös, niin kuin hän sanoi". Naisten ei tarvitse pelätä. "Älkää te pelätkö".
Pietari ja Johannes olivat samassa talossa pääsiäisenä. Johannes oli ottanut Pietarin luokseen hänen syvän lankeemuksensa jälkeen. Pietari oli tehnyt parannuksen, mielenmuutoksen. Johannes tuki ystäväänsä. Myös Jeesuksen äiti oli talossa. Jeesus oli ristillä pyytänyt Johannesta huolehtimaan äidistään ja sen Johannes teki. Jeesuksen äiti sai turvapaikan rakkauden apostolin, Johanneksen luota.
Maria Magdaleena ei katsonut sisälle hautaan. Hän näki, että kivi oli poissa luolan suulta. Maria juoksi kaupunkiin opetuslasten luo.
Pietari ja Johannes lähtivät heti haudalle. Matkaa heidän sijaintipaikastaan puutarhahaudalle oli 1,2 tai 2 kilometriä. He lähtivät yhdessä, mutta Johannes saavutti haudan ensimmäiseksi. Varhainen aamu Jerusalemissa. Kaksi kalastajaa juoksee lujaa kapeilla kaduilla. Varmasti erikoista ihmisten silmissä. Siihen aikaan ei kaupunkijuoksuja harrastettu. Johannes kurkisti sisään, Pietari meni heti sisään. Pietarin luonne oli, että kaiken piti tapahtua "heti". Hän oli ensimmäisenä puhumassa. Ensimmäisenä toimimassa. Pietari näki käärinliinat. Käärinliinat olivat siinä asennossa, jossa ne olivat olleet Jeesuksen ruumiin ympärillä. Niitä ei oltu aukaistu väkisin. Voiteet olivat
muovanneet käärinliinat ruumiin muotoon. Mutta, kuollut ei ollut enää sisällä. Jeesuksen ylösnousemusruumis oli kulkenut käärinliinakotelon läpi yliluonnollisella tavalla. Uusi, kirkastettu, ylösnousemusruuumis. Jeesus herätti muun muassa Lasaruksen kuolleista, mutta Lasarus ei herännyt henkiin ylösnousemusruumiissa. Lasarus kuoli myöhemmin. Jeesus nousu kuolleista eikä hän koskaan enää kuole. "Hän on ylösnousemus ja elämä". Hän elää aina ja iankaikkisesti. Paavali sanoo: "Hänessä me elämme ja liikumme".

Takaisin puutarhahaudalle
Maria Magdaleena itki tyhjän haudan edessä. Oikeastaan hänen olisi pitänyt olla täynnä iloa ja riemua. Jeesus oli sanonut, että hän nousee ylös kuolleista. Jeesuksen sanoihin voi luottaa. Ne ovat sanoja joihin voi uskoa. Vanhan testamentin kirjoittajat kirjoittivat Jeesuksen Ylösnousemuksesta.. Jos Jeesuksen ruumis olisi ollut haudassa olisi hänellä ollut syytä itkeä. Maria katsoo nyt sisäpuolelle hautaan. Sisällä oli kaksi enkeliä. Pääpuolessa, jossa Jeesuksen ruumis oli ollut, istui toinen enkeli jalkapuolessa toinen. "Vaimo, mitä itket? Vaimo, mitä etsit?" "Hän ei ole täällä, hän on ylösnoussut".
Maria ei näyttänyt olevan sen enempää pelästynyt kuin hämmästynyt. Hän astui taaksepäin ja kääntyi. Jeesus oli hänen takanaan. Maria luuli häntä puutarhuriksi. "Herra, jos sinä olet kantanut hänet pois, niin sano minulle mihin olet hänet vienyt, niin minä otan hänet". Maria käänsi selkänsä puutarhurille ja katsoi taas hautaa kohden. Jeesus sanoi: "Maria". Silmänräpäyksessä kaikki muuttui. Maria tunnisti Jeesuksen äänen. Hän kääntyi ja sanoi hepreaksi: Rabbuuni. "Minun opettajani". "Rabbuuni" sana ei ollut yleisessä käytössä tuohon aikaan. Vain yksi toinen, vastaava ilmaisu löytyy: Sokea sanoi Jeesukselle: "Rabbuuni, että saisin näköni jälleen".
Opetuslapsi Tuomas ei ollut pääsiäissununtaina paikalla, kun Jeesus ilmestyi opetuslapsilleen. Seuraavan sunnuntaina hän oli paikalla. Hän sanoi Jeesukselle: "Minun Herrani ja Jumalani". Tämä oli hänen henkilökohtainen uskontunnustuksensa.
Todisteita ylösnousemuksesta
Ensimmäiset kristityt - Ylösnousemuksen todistajat
Ensimmäisiä kristittyjä kutsuttiin ylösnousemuksen todistajiksi. Vasta Antiokiassa opetuslapsia alettiin kutsua kristityiksi, Kristuslaisiksi. Jeesuksen seuraajat puhuivat aina ylösnousemuksesta. Siksi heitä kutsuttiin "ylösnousemuksen todistajiksi".
Jeesus ilmestyi yhtä aikaa yli 500 veljelle. Paavali mainitsee tästä 1 Korinttolaiskirjeen luvussa 15 jota on kutsuttu ylösnousemusluvuksi. Paavali kirjoittaa, että useimmat näistä veljistä, jotka olivat paikalla olivat edelleen elossa. Paavali kirjoitti Efesosta Korinttoon noin 22 vuottaa Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen. Kansanomaisesti voisi sanoa, että Paavali sanoi: "Menkää ja kysykään näiltä miehiltä, he kyllä kertovat".
Samassa yhteydessä Paavali mainitsee myös, että Jeesus ilmestyi ylösnousemuksensa jälkeen Jaakobille. Jeesuksen 12 opetuslapsesta kahden nimi oli Jaakob. Jaakon Sebedeuksen poika ja Jaakob nuorempi. Jeesus oli jo ilmestynyt heille. Kuka Jaakob tässä on? Hän on Jaakob, Jeesuksen
veli. Jeesuksella oli neljä veljeä: Jaakob, Joose, Juuda ja Simon. Eivät aluiksi uskoneet Jeesukseen. Ylösnousemuksen jälkeen kaikki uskoivat, että Jeesus on Jumalan Poika. Veljet olivat yhdessä Jerusalemissa, Marian talossa rukoilemassa.
Opetuslapset muuttuivat
Opetuslapset olivat aikaisemmin pelokkaita. Nyt he olivat rohkeita todistajia, julistajia. He tiesivät, että Jeesus elää. He olivat valmiit vaikka kuolemaan Jeesuksen nimen tähden. Saulus muuttui Jeesuksen ilmestyessä hänelle Damaskon tiellä. Entisestä vainoojasta tuli apostoli. Myöhemmin hän omaksui Kyproksen saarella nimen Paavali. Paavali on roomalainen nimi, latinaksi Paulus. Nimi merkitsee "pieni, vähäpätöinen". Saulus on muoto nimestä Saul, joka oli Israelin ensimmäinen kuningas. Saul oli päätänsä pitempi kaikkea kansaa. Paavali saattoi olla fyysisesti pienikasvuinen. Opetuslapset muuttuivat Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen. Nimiäkin muutettiin. Vielä tänään Papua-Uudella-Guinealla uskoon tulleen nimi saattaa muuttua samassa tilaisuudessa, kun hän tulee uskoon. Kerran kokouksen johtaja kysyi Bulolossa kuka on tullut viime päivinä uskoon. Eräs mies nousi ylös. Kokouksen johtaja, seurakunnan vanhimmistoon kuuluva veli kysyi: "Mikä on nimesi?". Mies sanoi nimensä. Kokouksen johtaja sanoi: "Tuo on huono nimi. Olet tullut uskoon. Tarvitset uuden nimen. Niin, sinun nimesi on nyt Timoti". Ihmiset nostivat kätensä ja kiittivät Jumalaa. Timoti on suomeksi Timoteus. Uusi elämä, uusi nimi.
Herran päivä
Opetuslapset alkoivat kokoontua sunnuntaisin. He kutsuivat päivää Herran päiväksi, koska Jeesus nousi kuolleista varhain sunnuntaiaamuna. Johannes oli hengessä" Herran päivänä Patmoksella". Tarkoittaa sunnuntaita. Juutalaisilla sapatti lauantaina. Muslimeilla perjantaina rukouspäivä, kristityillä sunnuntai.
Jeesus oli ristillä perjantaina klo 09-15. Lauantaina ruumis lepäsi haudassa. Sunnuntaina ani varhain Jeesus nousi kuolleista.
Miksi tapahtui juhlapäivän vaihto? 1. Jeesus nousi kuolleista ja hänet nähtiin kirkastetussa ruumiissa ylösnousemuspäivän sunnuntaina. Opetuslapset halusivat kokoontua ylösnousemuksen päivänä. 2. Halutiin osoittaa, ettei kysymyksessä ole juutalaisuuden uusi ryhmittymä. Juutlaisessa maailmassa oli jo olemassa mm. saddeukukset, fariseukset, herodilaiset, essealaiset. Nyt oli kysymyksessä uusi, ihmeellinen oppi, elämä ja tie jota pitkin voi edetä.
Pyhän Hengen saapuminen
Jeesus nousi taivaaseen 50 päivää ylösnousemuksen jälkeen. 40 päivää hän oli opetuslasten seurassa. 10 päivää odottivat. Helluntaipäivänä täyttyivät Pyhällä Hengellä. Jeesus nousi kuolleista, astui taivaaseen ja pääsi perille. Lähetti Pyhän Hengen. Hänestä kirjoitettu on totta. Yli 800 miljoonaa ihmistä maailmasta ilmoittaa, että on täyttynyt Pyhällä Hengellä. He todistavat samalla, että ylösnousemus on tapahtunut. Jeesus elää. Hän on sama eilen ja tänään ja iankaikkisesti
Oman elämän muuttuminen
Usko ylösnousseeseen Jeesukseen muuttaa ihmisen elämän. Hän on meidän kansamme joka päivä. Hänessä elämme ja liikumme. Olemme uusi luomus Kristuksessa. Hänen ylösnousemuksensa on vakuus siitä, että mekin nousemme ylös hänen luoksensa. "Odotamme lapseksi ottamista, meidän ruumiimme lunastusta". Room. 8:23.
Paavali kirjoitti: "Tunteakseni hänet ja hänen ylösnousemisensa voiman". Ylösnousemus voidaan tuntea. Tunne kiedottu Jumalan sanan todistukseen.
Tuntea Jeesus. Tunteakseni hänet, sanoi Paavali. Paavali teki ihmeitä ja tunnustekoja. Hän pelkäämätön. Kirjoitusten osaaja. 14 vuotta aikaisemmin hänet temmattiin kolmanteen taivaaseen, paratiisiin…siitä huolimatta halusi oppia tuntemaan enemmin Jeesusta.
Hoosea kirjoitti.
"Niin tuntekaamme, pyrkikäämme tuntemaan Herra; hänen nousunsa on varma kuin aamu, ja hän tulee meille kuin sade, kuin kevätsade, joka kostuttaa maan".
Hoosea 6:3
Kirjoitus etenee seuraten pääsiäispäivän puhetta Salon helluntaiseurakunnassa sunnuntaina 20.4.2025 klo 11. Puhe on kuultavissa myös seurakunnan nettisivulta: salonhelluntaisrk.fi